Geen opstaptarief meer bij overstap
tussen bus en trein in Overijssel

18-10-2017
/getmedia/f6383d37-7964-4527-bc25-86583b9ace3d/logo_blauwned.png?width=563&height=306&ext=.png

In- en uitchecken bij overstap regionale treinen verleden tijd

Treinreizigers in Overijssel hoeven niet meer in en uit te checken bij een overstap tussen verschillende regionale vervoerders. Vanaf 10 december 2017 heeft de reiziger de keuze uit twee OV-chipkaartpoortjes en -palen: één voor de NS en één voor alle Overijsselse regionale treinen van Arriva en Keolis Nederland. Met deze maatregel zorgen Gedeputeerde Staten van Overijssel voor meer reisgemak in het openbaar vervoer, door een ‘single check-in check-out’ voor de treinreizigers op alle regionale treinlijnen. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten besloten het opstaptarief (basistarief), bij een overstap tussen regionale treinen en bussen, te laten vervallen. Dit geldt ook op de treintrajecten die doorlopen in Drenthe (Coevorden-Emmen) en Gelderland (Zutphen-Lochem).
 
Regionaal vervoer
Arriva en Keolis Nederland (Syntus) verzorgen in opdracht van de provincie Overijssel het treinvervoer voor de trajecten Zwolle-Emmen, Almelo-Hardenberg en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Vanaf 10 december 2017 komen daar de treintrajecten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede bij. NS rijdt daar nu in opdracht van de provincie Overijssel en draagt in december het stokje over aan Keolis Nederland.
 
“In Overijssel zouden we straks te maken krijgen met drie tot vier verschillende OV-chipkaartpalen. Dat maakt het er voor de reiziger niet makkelijker op en zorgt ook voor oponthoud in de spits. Met onze regionale vervoerders Arriva en Keolis Nederland hebben we een oplossing gevonden: één uniforme OV-chipkaartpaal voor single check-in check-out op regionaal niveau. Daarnaast zijn de nieuwe palen sneller bij het in- en uitchecken en zijn ze technisch al geschikt voor nieuwe betaalmethoden in de toekomst, zoals bijvoorbeeld bankpassen. Hiermee lopen we vooruit op wat met een aantal jaar in Nederland de standaard wordt”, zegt gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor openbaar vervoer in de provincie Overijssel.
 
Blauw netwerk van treinen, OV-chipkaartpalen en poortjes
Om het regionale vervoer duidelijk zichtbaar en herkenbaar te maken voor de treinreizigers krijgen de OV-chipkaartpoortjes, -palen en de treinen de blauwe provinciale OV-huisstijl. De Vechtdallijnen rijden al in de blauwe kleur. Deze stijl wordt ook toegepast op de treintrajecten Zwolle-Kampen, Zwolle-Enschede en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Het regionale vervoer krijgt de verzamelnaam: Blauwnet. De wens van de provincie Overijssel en de regionale vervoerders is om de regionale single check-in check-out op termijn uit te breiden met bijvoorbeeld NS en regionaal treinvervoer in Gelderland.
 
Gedeputeerde Boerman: “De afgelopen jaren hebben we de kwaliteit van het openbaar vervoer enorm verbeterd door bijvoorbeeld gelijkvloerse instappen, meer comfort in de trein door inzet van nieuw materieel, verhogen van de frequenties en snelheid en de elektrificatie van spoortrajecten. Daardoor zien we ook het aantal reizigers toenemen. Met single check-in check-out en het laten vervallen van het opstaptarief, bij een overstap tussen regionale treinen en bussen, maken we weer een mooie stap. Daarmee wordt het Overijsselse openbaar vervoer een steeds aantrekkelijker alternatief voor de auto.”
 
Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/blauwnet.
Geen opstaptarief meer bij overstap<br> tussen bus en trein in Overijssel